Ξαπλωμένες στα σμαραγδένια νερά του αρχιπελάγους, οι Μικρές Κυκλάδες είναι το σύμπλεγμα μερικών μικρών νησιών στο Ανατολικό μέρος των Κυκλάδων. Τα σημαντικότερα νησιά είναι η Σχοινούσα, η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Κέρος και η Ηρακλειά. Όλα κατοικούνται εκτός της Κέρου, και εκτείνονται Νοτιοανατολικά της Νάξου και Βορειοδυτικά της Αμοργού.
Φημίζονται για τις απάνεμες αμμώδεις παραλίες, αφού τα επιβλητικά βουνά της Νάξου και της Αμοργού δημιουργούν έναν ήσυχο τόπο αναψυχής. Ακτοπλοϊκώς συνδέονται καθημερινά με τη Νάξο και την Αμοργό αλλά και κατευθείαν με το λιμάνι του Πειραιά.
Η Σχοινούσα είναι ένα αμιγώς κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, με ομώνυμη πρωτεύουσα τη Σχοινούσα. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, έχει έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ο μόνιμος πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 250 κατοίκους. Το λιμάνι της, το Μερσίνι, είναι από τα ασφαλέστερα στις Μικρές Κυκλάδες.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Σχοινούσα οφείλει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό “σχίνο” που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Μάλιστα, συγκαταλέγεται και αυτή ανάμεσα στα νησιά που γέννησαν τον κυκλαδίτικο πολιτισμό. Κίονες, βάσεις αγαλμάτων, αγαλματίδια και σπαράγματα αγγείων έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές σε στεριά και θάλασσα.
Το έδαφος του νησιού είναι λοφώδες και πεδινό, με ψηλότερη κορυφή τον Μύλο (133μ.), γεγονός που την καθιστά ιδανική για περιπάτους, παρότι στο νησί δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών. Όποια διαδρομή και να πάρετε θα σας οδηγήσει σε κάποια όμορφη και φιλόξενη γωνιά.
Η ύπαιθρος είναι γλυκιά και οι ακτές είναι γεμάτες μικρές αμμουδερές αγκαλιές, χερσονήσους και ακρωτήρια. Επιπλέον, ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί πλήθος ενδημικών κυκλαδίτικων φυτών και αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πουλιά.
Το νησί έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Η Χώρα ή αλλιώς Παναγία είναι χτισμένη σε λόφο πάνω από το Μερσίνι (1,2 χλμ μακριά) και ένας κεντρικός δρόμος τη διασχίζει. Οι κάτοικοι έχτισαν το χωριό της Παναγιάς σε ύψωμα για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα και να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο οικισμούς του νησιού και πάνω του συγκεντρώνεται η περισσότερη δραστηριότητά του.
Ο δεύτερος και πιο μικρός οικισμός της Μεσαριάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσας, σε απόσταση 2 χλμ από τη Χώρα και διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Όλα τα σπίτια στο νησί, είναι χτισμένα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική – χαμηλά και ασβεστωμένα, με γαλάζια παράθυρα και μικρές λιθόστρωτες αυλές με λουλούδια.
Είναι ιδανικό νησί για όσους θέλουν να ξεφύγουν από όλους και από όλα και να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τη μαγεία του. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί, αυτομάτως αφήνετε πίσω σας τους ρυθμούς της πόλης και κινείστε με τον τρόπο και τον ρυθμό που σας επιβάλλει η Σχοινούσα – χαλαρά, χωρίς καθόλου άγχος και στρες.
Το νησί έχει 18 υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, οι περισσότερες με λεπτή άμμο και φυσική σκιά. Σας υπόσχονται στιγμές απόλυτης χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον παρθένο από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ωστόσο, μη βιαστείτε να καταχωρήσετε τη Σχοινούσα ως ένα μέρος για ρομαντικούς ή φυσιολάτρεις μόνο. Αν είστε λάτρεις της δράσης, το νησί προσφέρει πολλές επιλογές για εξερεύνηση, πεζοπορία σε μονοπάτια που διασχίζουν υπέροχα τοπία, αλλά και για θαλάσσια σπορ όπως ψάρεμα και σέρφινγκ, ενώ αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, η ποικιλομορφία του βυθού της Σχοινούσας θα σας εντυπωσιάσει. Εδώ θα βρείτε ορισμένες από τις παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε.
Υπάρχουν και άλλες πολύ μικρές παραλίες τις οποίες δεν συμπεριλάβαμε εδώ και αφήσαμε σε σας που αναζητάτε την ησυχία και την περιπέτεια να τις ανακαλύψετε.
Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και η κοντινότερη από τη Χώρα 450μ, (5′) πέντε λεπτά με τα πόδια. Είναι μεγάλη και αμμώδης (μήκος 350μ περίπου), με μεγάλα αρμυρίκια σε όλη την έκτασή της και πεντακάθαρα νερά. Διατίθενται δωρεάν ξαπλώστρες και υπάρχει beach bar. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση.
Είναι 850μ από τη Χώρα, (10′) δέκα λεπτά με τα πόδια, αμμώδης (μήκος 230μ), με αρμυρίκια. Διαθέτει καταστήματα φαγητού και ποτού.
1700μ περίπου από τη Χώρα, (13′) δεκατρία λεπτά με τα πόδια, αμμώδης με ωραίο βυθό και χωρίς δέντρα. Υπάρχει δυσκολία στην προσέγγισή της, παρότι υπάρχει χωματόδρομος.
Μικρή παραλία (μήκος 30μ), 2,2 χλμ από τη Χώρα, (18′) δεκαοκτώ λεπτά με τα πόδια και 60μ μονοπάτι. Δεν έχει δέντρα, αλλά διαθέτει σπηλιές.
Μικρή παραλία (μήκος 40μ περίπου), 2,6 χλμ από τη Χώρα, (20′) είκοσι λεπτά με τα πόδια, χωματόδρομος. Συνθέτει άμμο και βράχια με ιδανικό βυθό για ψαροντούφεκο.
Σχετικά μικρή, αμμώδης παραλία (μήκος περίπου 50μ), 2,7 χλμ από τη Χώρα, χωματόδρομος, περίπου (30′) τριάντα λεπτά με τα πόδια. Προσφέρει σκιά από αρμυρίκια και στην περιοχή θα βρείτε μαγαζιά για φαγητό και ποτό.
Είναι η συνέχεια της παραλίας του Λιόλιου, με ενδιάμεσα βραχώδη ακτή (μήκος 80μ περίπου). Είναι 2,8 χλμ από τη Χώρα, περίπου (35′) τριάντα πέντε λεπτά με τα πόδια και δεν υπάρχουν δέντρα.
Μεγάλη παραλία με ρηχά νερά, ιδανική για μικρά παιδιά, αμμώδης με αμμώδη βυθό (μήκος 350μ περίπου). Με λίγα βράχια στα μισά περίπου του μήκους της, η παραλία χωρίζεται στα δύο. Στο πίσω μέρος της και σε απόσταση 100μ περίπου, υπάρχει Snack Bar. Έχει αρμυρίκια και απέχει 2 χλμ από τη Χώρα, περίπου (15′) δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια.
Σχετικά μικρή παραλία (μήκος 40μ περίπου), αμμώδης και βραχώδης. Απέχει περίπου 1,5 χλμ από τη Χώρα, (12′) δώδεκα λεπτά με τα πόδια και ο δρόμος είναι χωματόδρομος. Δεν έχει δέντρα και καταστήματα.
Ιδιωτική παραλία για όποιον φτάσει πρώτος, ιδανική για ψαροντούφεκο. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και μετά συνεχίζει μονοπάτι, 3 χλμ από τη Χώρα και περίπου (35′-40′) τριάντα πέντε με σαράντα λεπτά με τα πόδια. Δεν έχει δέντρα και το μήκος της είναι περίπου 15μ.
Πανέμορφη και σχετικά μικρή παραλία (μήκος 60μ περίπου) στη βορειοανατολική ακτή με τιρκουάζ νερά. Η ιδιαιτερότητά της είναι η λευκή, ψιλή άμμος με αμμοθίνες, η οποία φτάνει ψηλά στο λόφο. Έχει φυσική σκιά από αρμυρίκια και απέχει 2,8 χλμ από τη Χώρα (35′ με τα πόδια) και 450μ από τον οικισμό της Μεσαριάς (5′ με τα πόδια). Απολαμβάνεις το μπάνιο σου με θέα την Αμοργό, ενώ έχει κύματα όταν φυσάει μελτέμι. Δεν έχει εστιατόρια, και για φαγητό ή ποτό πρέπει να γυρίσετε στη Μεσαριά ή τη Χώρα.
Και εδώ η παραλία είναι μικρή (μήκος 30μ περίπου) με γαλαζοπράσινα νερά και ωραίο βυθό. Υπάρχουν αρμυρίκια σε ανάπτυξη και δεν έχει καταστήματα. Βρίσκεται 3,1 χλμ από τη Χώρα, περίπου (35′-40′) τριάντα πέντε με σαράντα λεπτά με τα πόδια.
Ένας πανέμορφος, μεγάλος κόλπος με βραχώδη ακτή και ιδανικό βυθό για ψαροντουφεκάδες. Η παραλία είναι μικρή και αμμώδης, μόλις 15μ μήκος. Είναι όποιος προλάβει! Τοπίο για φυσιολάτρεις και πεζοπόρους, 3 χλμ από τη Χώρα και (35′) τριάντα πέντε λεπτά με τα πόδια. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και μονοπάτι. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα και καταστήματα.
Ωραίος όρμος, χωρίς αμμουδιά, ερημικός, ιδανικός για ψαροντούφεκο και πεζοπορία. Πρώην πειρατικό καταφύγιο μαζί με την σπηλιά του Μαρουσού. Είναι 2,2 χλμ από τη Χώρα, (25′) είκοσι πέντε λεπτά με τα πόδια και σχετικά δύσκολη περιοχή στα τελευταία 800μ. Τα κοντινότερα καταστήματα είναι στο λιμάνι Μερσίνι, (12′) δώδεκα λεπτά με τα πόδια. Ο δρόμος είναι ο μισός άσφαλτος και ο υπόλοιπος χωματόδρομος και μονοπάτι.
Είναι η παραλία στο πίσω μέρος του λιμανιού με σκιά από αρμυρίκια και χρησιμοποιείται κυρίως από τους επισκέπτες με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη λόγω του λιμανιού και όχι μόνο (μήκος 60μ περίπου). Δεν έχει ιδιαίτερη ησυχία γιατί είναι κοντά στο λιμάνι αλλά και πέρασμα των κατοίκων της περιοχής. Είναι ιδανική για ένα μπάνιο της τελευταίας στιγμής πριν την επιβίβαση στο πλοίο. Κοντά υπάρχουν καταστήματα φαγητού και ποτού.
Ιδανική και απομονωμένη παραλία στο απέναντι νησάκι. Κατάλληλη για γυμνισμό, αμμώδης με ωραίο βυθό, χωρίς δέντρα (μήκος 40μ περίπου). Επισκέψιμη μόνο με σκάφος ή κολυμπώντας.
Ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε είναι η Σπηλιά του Μανιάτη. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ένας πειρατής από τη Μάνη βγήκε στη Σχοινούσα για πειρατεία και επέλεξε να ληστέψει την εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής. Κατά τη διάρκεια όμως της ληστείας, είχε την εντύπωση ότι η εικόνα της Παναγίας τον παρακολουθούσε. Έτσι, θύμωσε και έβγαλε το όπλο του, την πυροβόλησε και την τρύπησε. Αφού λοιπόν πήρε τη λεία του και έφυγε τρέχοντας, γλίστρησε και έπεσε πλάι σε μια σπηλιά όπου και σκοτώθηκε. Λέγεται ότι όταν τον βρήκαν οι ντόπιοι, τον έκαψαν σε εκείνο το σημείο και έτσι μαύρισε η σπηλιά. Ακόμα και σήμερα τα βράχια της είναι κατάμαυρα.
Μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα του νησιού, είναι ο ναός της Παναγίας της Ακαθής, που είναι και η Πολιούχος του νησιού, και ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το περίτεχνο καμπαναριό στη Μεσαριά.
Διασκέδαση και Αγορές
Τόσο στους οικισμούς όσο και στο λιμάνι θα βρείτε αρκετές επιλογές για διασκέδαση. Στο νησί θα βρείτε κοντά στα 25 καταστήματα για φαγητό, ποτό ή καφέ. Τα 15 είναι στη Χώρα και τα υπόλοιπα στις παραλίες και τον άλλο οικισμό της Μεσαριάς.
Υπάρχουν mini market, φούρνος, bar, ελληνάδικο με ζωντανή νησιώτικη μουσική περιστασιακά, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και τουριστικά, ταχυδρομείο, και ναυτικά πρακτορεία. Δεν υπάρχει Τράπεζα, υπάρχει όμως ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για την εξυπηρέτησή σας.
Στο νησί, δεν υπάρχουν λεωφορεία, αλλά υπάρχουν ταξί και ενοικιαζόμενα μηχανάκια, ιδανικά για την εξερεύνηση του νησιού. Ακόμα, υπάρχει οργανωμένο αγροτικό ιατρείο και 3 ελικοδρόμια (ένα δημόσιο και 2 ιδιωτικά). Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να φύγετε απρόοπτα, υπάρχει ταχύπλοο σκάφος που εξυπηρετεί όλο το 24ωρο.
Στη Σχοινούσα ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα υπέροχα ντόπια φαγητά της, τα φρέσκα ψάρια και να διασκεδάσει στα γλέντια που διοργανώνονται στο νησί.
Είναι πολύ γνωστή για τη φανταστική φάβα της (1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές) καθώς και για τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα της (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, λαδοτύρι, ξινομυζήθρα, κοπανιστή και αμπελοφάσουλα) τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα τοπικά μαγαζιά και τους παραγωγούς της.
Χρήσιμα Τηλέφωνα |
|
---|---|
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ | 22850 71170 |
ΚΕΠ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ | 22850 74250 |
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ | 22850 71385 |